Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?

Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, po ilu dniach od nastawienia fermentacji kiszonka będzie najsmaczniejsza i będzie można ją zjeść. Minimalny czas kiszenia zależy od wielu czynników, z których nie wszystkie możemy kontrolować w warunkach domowych.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Jak określić moment, gdy kiszonka jest gotowa?



Najłatwiej jest kiszonkę spróbować. Jeżeli fermentujesz coś pierwszy raz, skosztuj kiszonkę po 2 dniach, po 4 dniach, po 7 dniach, po 10 dniach, po 14 dniach, po 20 dniach i po miesiącu. Potem możesz próbować co miesiąc.

Z czasem nabierzesz doświadczenia i mniej więcej wyczujesz ile czasu potrzebuje dany produkt aby ukisił się zgodnie z Twoimi preferencjami.

Większość kiszonek potrzebuje przynajmniej od kilku do kilkunastu dni fermentowania. Niektóre produkty kiszą się wolniej, inne szybciej.

Smak, czyli kwestia gustu



Fajnym przykładem są ogórki kiszone. Niektórzy uwielbiają je w postaci ogórków małosolnych kiszonych tylko 1 dzień. Takie ogórki znajdziesz też w handlu na targowiskach. Osobiście uważam, że jednodniowe nie są zbyt smaczne, bo wciąż są za surowe.

Inni lubią ogórki długo kiszone, minimum kilka tygodni, gdy już stają się miękkie. Nie lubią klasycznych ogórków małosolnych.

Inni, jak ja, lubią ogórki małosolne mające ok. 4 dni, gdy są już wyraźniej ukiszone, ale jeszcze mają odrobinę surowizny w środku i nadal są twarde.

Są fani produktów, które kisiły się rok, inni te same produkty wolę jeść po tygodniu. Zwykle długie fermentacje rozmiękczają kiszonki, a krótkie powodują, że kiszonki są twarde, jędrne i chrupiące.

Jak widzisz, ocena czasu kiszenia zależy w tym wypadku od indywidualnych preferencji smakowych. Tu każdy może mieć inne zdanie!

Temperatura kiszenia



Temperatura istotnie wpływa na czas kiszenia i jakość kiszonki. Optymalna temperatura początkowej fazy fermentacji to okolice 20-25 stopni Celsjusza. Im niższa temperatura tym wolniej zachodzi fermentacja, im wyższa temperatura tym fermentacja jest szybsza.

Wstawiając kiszonkę do bardzo chłodnego pomieszczenia lub do lodówki możemy niemal zatrzymać proces fermentacji i przechowywać produkt przez wiele miesięcy, a nawet lat.

Zupełnie inaczej zachowa się kiszonka trzymana stale w temperaturze pokojowej od takiej, która przeszła początkową fazę fermentacji (tzw. burzliwą) w temperaturze pokojowej, a potem została wyniesiona do zimnej piwnicy aby spowolnić kiszenie.

Starter przyśpiesza fermentację w początkowej fazie



Jeżeli zależy Ci na szybkim wystartowaniu fermentacji, dolej odrobinę wody z poprzedniego kiszenia. Użycie takiego startera powoduje przeniesienie namnożonych bakterii kwasu mlekowego do nowej kiszonki, co przyśpieszy fermentację i pozwoli oszczędzić jeden lub dwa dni oczekiwania.

Rozdrobnienie produktu też przyśpieszy kiszenie



Im bardziej rozdrobniony jest produkt, tym szybciej docierają do całej jego powierzchni bakterie kwasu mlekowego. Nie muszą pokonywać skórek i przebijać się przez twardy miąższ.

Dlatego, jeżeli chcesz przyśpieszyć proces fermentacji, pokrój produkty na połówki, w słupki, na plastry, w kostkę, poszatkuj je, utrzyj na tarce lub chociaż natnij.

Inne czynniki



W początkowej fazie fermentacji zawartość słoja staje się jednym, wielkim polem bitewnym dla różnych mikroorganizmów. Dobre bakterie kwasu mlekowego mają osiągnąć przewagę nad niekorzystnymi bakteriami, drożdżami i pleśniami.

Dlatego ogólna czystość, jakość surowców, powietrze i rodzaj solanki też mogą mieć wpływ na szybki start fermentacji w fazie początkowej.
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl