Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?

Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?

Jaka sól jest najlepsza? Rafinowana sól biała, sól morska, sól kamienna czy różowa sól himalajska? Lepiej wybrać sól jodowaną czy bez dodatku jodu? Warto wiedzieć, jaką sól kupić, aby zrobić idealną kiszonkę. Sól stosuje się do kiszenia w solance lub do kiszenia w samej soli.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Sól biała rafinowana



Zdecydowanie odradzam korzystanie z rafinowanej soli białej. Jest mocno przetworzona i na etapie produkcji została pozbawiona wszystkich składników odżywczych. To niemal czysty chlorek sodu. Często zawiera antyzbrylacze i inne, sztuczne dodatki.

Sól morska



Znacznie lepsza od soli rafinowanej jest sól morska pozyskiwana przez odparowanie wody pochodzącej ze słonych jezior, mórz lub oceanów. Biorąc jednak pod uwagę aktualny stan czystości wód i atmosfery, nie wydaje mi się najzdrowszym rozwiązaniem.

Sól kamienna



O wiele cenniejsza jest sól kamienna. To też sól morska, ale liczy sobie miliony lat. Polska sól kłodawska pochodzi sprzed 250 mln lat, a sól wielicka sprzed 15 milionów lat. To w pełni naturalna sól, która zachowuje cały wachlarz pierwiastków i mikroelementów.

Sól himalajska



Najzdrowsza wydaje się być krystaliczna, różowa sól himalajska. Liczy sobie również ponad 250 mln lat i zawiera ponad 80 cennych pierwiastków i mikroelementów (przynajmniej tak informują dystrybutorzy).

Jodowanie soli



W Polsce producenci soli muszą dodawać do niej jod w opakowaniach do 1kg. Dlatego wszystkie małe opakowania zawierają sól jodowaną (nawet jeżeli występuje w nich naturalny jod). Jeżeli chcesz kupić sól bez dodatku jodu, musisz szukać opakowań cięższych niż 1kg.

Na proces kiszenia jod nie ma jednak wpływu. Wiele osób zachwala sól niejodowaną, ale osobiście nie zauważyłem żadnej różnicy w procesie fermentacji lub w smaku kiszonek z solą bez jodu lub z jodem.

Jaką sól wybrać?



Polecam sól kamienną lub himalajską ze względu na obecność cennych minerałów i pierwiastków śladowych. Jeżeli masz pod ręką tylko rafinowaną sól białą, a bardzo chcesz coś ukisić właśnie teraz, to do dzieła! Na szczęście kiszonki udają się z każdym rodzajem soli.
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl