Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?

Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?

Woda i sól w odpowiednich proporcjach tworzą solankę - zalewę stosowaną w procesie fermentacji. Podpowiadam, jak zrobić najlepszą solankę dla większości kiszonek. Przepis jest bardzo prosty...

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki solanki



- sól
- woda

Moja typowa solanka do większości kiszonek i fermentacji



Stosuję bardzo proste rozwiązanie - w litrze wody rozpuszczam kopiatą łyżkę soli (na zdjęciu). Łyżka mojej soli waży ok. 25 gramów (ważyłem!), a więc w solance otrzymuję roztwór soli ok. 2.5 proc.

Sól mieszam z wodą w osobnym garnku. Takim roztworem zalewam produkty, aby solanka wypełniła słoik niemal po brzeg i zakryła produkty do kiszenia.

Oczywiście do litrowego słoika nie wejdzie litr solanki, bo będą tam jeszcze produkty do kiszenia. Czyli w przeliczeniu na całość słoja nie będę miał stężenia soli ok. 2.5 proc. lecz mniej. Może będzie to roztwór w granicach 1.5 proc., ale wszystko zależy od objętości i upchania produktów oraz miejsca pozostawionego na zalewę.

Im więcej ciasno ubitego produktu w słoju, tym mniej miejsca pozostaje na solankę, a więc stężenie soli spadnie. Wtedy należałoby skorygować przepis i dodać ciut więcej soli. Podobnie w drugą stronę - jeżeli zechcesz ukisić tylko kilka drobnych listków w litrze wody, możesz dać znacznie mniej soli.

Jeżeli w moich przepisach nie podaję szczegółowego przepisu na solankę, to stosuję sposób opisany powyżej (łyżka soli na litr wody). Sprawdza się doskonale - kiszonki nie są zbyt słone i nie psują się.

Czy sól jest potrzebna?



W wielu wypadkach sól nie jest wymagana, aby proces fermentacji przebiegał prawidłowo. Dlaczego więc jest obecna w niemal wszystkich przepisach dotyczących kiszonek? Jednym słowem: sól ułatwia kiszenie!

Słone środowisko utrudnia namnażanie szkodliwych bakterii, ale nie przeszkadza bakteriom fermentacji mlekowej. Sól jest również świetnym konserwantem, a przy okazji pobudza wydzielanie soku z fermentowanych warzyw.

Jeżeli chcesz obniżyć zawartość soli lub ją wyeliminować, zwiększ ilość czosnku i dodaj starter, co też ustabilizuje fermentację i zapobiegnie psuciu kiszonki.

W przypadku kiszonek na sok, który potem piję w większych ilościach (np. sok z kiszonych buraków) daję 1 łyżeczkę (nie łyżkę!) na litr wody.

Odpowiednie proporcje



Wiesz już, że sól jest bardzo przydatna. Możesz jej dodać mniej lub więcej, w zależności od potrzeb, własnego doświadczenia i rodzaju fermentowanych produktów. To nie musi być aptekarska dokładność!

Taką podręcznikową ilością jest ok. 25 gramów soli na słoik kiszonki o objętości 1 litra. Czyli stężenie ok. 2.5 proc.

Niektórzy podają dawkę soli w przeliczeniu na kilogram produktu (w litrowym słoju produktu jest zwykle mniej niż kilogram, szczególnie gdy jest to lekkie warzywo) lub na litr wody (w litrowym słoiku nie ma litra wody, ponieważ wypełniają go również produkty do kiszenia).

Przeliczanie soli na kilogramy lub na litry wypełniające słoik nie jest pasjonującym zajęciem. Nie chcę też sypać soli bezpośrednio do słoika z kiszonką, więc wolę ją dobrze rozmieszać w osobnym naczyniu i przy okazji wyłapać ewentualne nieczystości.

Pamiętaj też, że sól soli nierówna. Jedne są bardziej słone, inne mniej. Łyżki też mają różne wielkości, a i sól mieszcząca się na łyżce będzie miała różną wagę w zależności od tego, czy jest grubsza czy drobniejsza.

W przypadku kiszonek przechowywanych przez wiele miesięcy dodaj więcej soli aby je lepiej zakonserwować. Jeżeli zjadasz kiszonki na bieżąco (tak, jak ja), możesz solić mniej.

W razie potrzeby dodaję więcej lub mniej soli kierując się doświadczeniem i intuicją. Po pewnym czasie wypracujesz swoją metodę na wykonanie idealnej solanki.
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone ogórki
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl