Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?

Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?

Od użytej wody zależy jakość i właściwości zalewy używanej do kiszenia. Dlatego warto wiedzieć, jaką wodę użyć do fermentacji i na co zwrócić uwagę podczas jej przygotowania.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Temperatura wody



Jestem zwolennikiem używania wody zimnej lub tylko nieznacznie cieplejszej niż temperatura pokojowa. Aby otrzymać ciepłą zalewę, do wody z kranu dolewam nieco wody zagotowanej. Ciepła woda na zalewę (ale nie gorąca!) ma trzy zalety - szybciej rozpuszcza sól stosowaną do solanki, przyśpiesza nieco start fermentacji i co najważniejsze, niska temperatura nie niszczy cennych składników, witamin i bakterii mlekowych w kiszonych jarzynach lub owocach.

Niektórzy zalewają kiszonki wrzątkiem. Nie jest to dobry pomysł! Unikam gorącej wody, ponieważ chcę zachować maksimum składników odżywczych oraz mikroflorę zawartą w produktach do kiszenia. Gorąca woda niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej!

Oczywiście można zagotować wodę razem z przyprawami aby wydobyć z nich aromat, ale przed zalaniem produktów do kiszenia należy ją ostudzić.

Źródło wody



Woda musi być zdatna do picia i nie może zawierać chloru, który hamuje fermentację i wpływa na jakość kiszonki. Jeżeli zamierzasz korzystać z wody kranowej, sprawdź jej parametry na stronie internetowej dostawcy wody.

W Warszawie woda kranowa jest bardzo dobrej jakości i nie jest chlorowana (zamiast chlorowania jest ozonowana i filtrowana na węglu aktywnym). Warszawską kranówkę można pić prosto z kranu, więc to właśnie jej używam do kiszenia. Mam filtr do wody, z którego korzystam, ale bez problemu fermentuję też w wodzie niefiltrowanej.

W przypadku gdy woda w kranie jest gorszej jakości lub jest chlorowana, warto ją przefiltrować i zagotować lub chociaż odstawić na kilka godzin aby odparował chlor i opadły osady pochodzące z rur.

Możesz też kupić niegazowaną wodę butelkowaną lub skorzystać z ujęć wody oligoceńskiej.

Twardość wody



W warszawskich kranach płynie woda średniej twardości i taka wydaje mi się najlepsza do kiszenia. Woda zbyt twarda lub zbyt miękka może utrudnić fermentację lub zmienić smak oraz jędrność kiszonych produktów.
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszoną botwinkę
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl