Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania

Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania

Miód wykorzystuję głównie do fermentowania owoców (wczesna fermentacja alkoholowa) lub do klasycznego kiszenia (fermentacja mlekowa). Miodu używam zamiast solanki lub jako słodki dodatek do kiszonek.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Gdzie kupić dobry miód?



Musisz wiedzieć, że dobry miód ma bardzo cenne właściwości zdrowotne. Zawiera witaminy, ponad 20 pierwiastków, enzymy, inhibiny, aminokwasy, kwasy organiczne i inne związki czynne biologicznie. Działa bakteriostatyczne i odtruwająco. Jest nieporównywalnie cenniejszy niż cukier, a jego właściwości nie da się zastąpić innymi substancjami słodzącymi.

Najlepszych miodów raczej nie kupisz w zwykłym sklepie, gdzie głównym atutem ma być niska cena, a sprzedawca nie przejmuje się tym, skąd pochodzi miód lub w jakich warunkach jest przechowywany. To nie może być tani miód "made by UE", który jest zlewką wielu kiepskich miodów niewiadomego pochodzenia.

Dobry, prawdziwy miód, kupisz wyłącznie od osób, które znają się na miodzie. I wcale nie musi to być specjalistyczny sklep z produktami pszczelimi. Dobre miody oferują też sprzedawcy na miejskich targowiskach, którzy sprowadzają je bezpośrednio od właścicieli pasiek.
Miód musi pochodzić z pasieki, której adres znajdziesz na etykiecie. Jeżeli na etykiecie nie ma adresu, to nie kupuj takiego miodu - sam producent wstydzi się do niego przyznać. Pasiekę możesz sprawdzić w Internecie - większość znanych i dobrych ma swoje strony www. W wielu pasiekach możesz też zamówić miód przez Internet.

Ważne, aby miód był prawidłowo przechowywany. Optymalne warunki to granica 10-15 stopni Celsjusza, brak światła i szczelne zamknięcie słoja. Stoiska z miodem, które są wystawione na działanie słońca, to najgorsze miejsca na zakupy.

Miód krystalizuje w temperaturze 18-20 stopni Celsjusza, ale bez obaw, skrystalizowany nie traci swoich właściwości. Aby go upłynnić trzeba jednak delikatnie ogrzać słoik, najlepiej w kąpieli wodnej nie przekraczającej 40 stopni Celsjusza, aby nie zniszczyć cennych składników odżywczych.

Jeżeli miód zawiera zbyt dużo wody (ponad 18 proc.) i stoi w cieple, może samoistnie zacząć fermentować. My wykorzystamy ten fakt do naszych fermentacji, ale chcemy fermentację wywołać samodzielnie w odpowiednim momencie i pod pełną kontrolą. Sfermentowanego miodu oczywiście nie kupuj!

Jaki miód kupić?



Uwielbiam dwa rodzaje miodów - miód wrzosowy (najdroższy polski miód i moim zdaniem najzdrowszy) oraz miód spadziowy (drugi pod względem ceny i równie zdrowy). Miód spadziowy dzieli się na iglasty (mój ulubiony), liściasty lub mieszany (iglasty z liściastym).

Najczęściej do fermentacji wykorzystuję miód spadziowy, a do bezpośredniego spożycia zostawiam sobie miód wrzosowy.

Jest wiele innych rodzajów miodów, m.in. miód wielokwiatowy, miód lipowy, miód gryczany, miód rzepakowy, miód akacjowy, miód nawłociowy, miód malinowy, miód manuka, miód słonecznikowy, miód faceliowy, miód mniszkowy, miód koniczynowy. Możesz je również wykorzystać do fermentacji.

Z pewnością znajdziesz swój ulubiony smak, bo nie tylko rodzajów miodów jest wiele, ale jeszcze każdy rodzaj może być w nieco odmiennych smakach, które zmieniają się w ciągu roku oraz w zależności od miejsca pozyskiwania miodu. Jest w czym wybierać!

Jeszcze mała, miodowa ciekawostka na koniec: miody spadziowe nie powstają "z kwiatków", jak pozostałe miody:-)
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone kalafiory
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl