Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?

Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?

Starter to najczęściej odrobina wody z poprzedniego kiszenia. Użycie startera powoduje przeniesienie namnożonych bakterii kwasu mlekowego do nowej kiszonki, co przyśpiesza fermentację.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Czy starter jest potrzebny?



Zdecydowana większość kiszonek zaczyna fermentować bez pomocy startera. Bakterie kwasu mlekowego obecne są na powierzchni produktów i w powietrzu, więc nie musisz się obawiać, że fermentacja nie wystartuje.

Starter przyśpiesza i stabilizuje fermentację



Dodanie odrobiny startera przyśpiesza proces namnażania dobrych bakterii, co automatycznie powoduje wyeliminowanie bakterii niepożądanych. To bardzo istotna informacja! Oznacza dokładnie tyle, że po dodaniu startera znacznie wzrastają Twoje szanse na udaną fermentację.

Dzięki użyciu startera możesz np. zmniejszyć zasolenie lub całkowicie wyeliminować sól z zalewy bez większej obawy o zepsucie kiszonki.

Co może być starterem?



Zwykle starterem jest sok z poprzedniego kiszenia tego samego produktu. Czyli jeżeli kisisz ogórki, to dodajesz wodę z poprzedniego kiszenia ogórków.
Ale starterem jest w zasadzie każda zalewa z fermentacji mlekowej. Możesz dodać wszystko, co aktualnie masz pod ręką. Zwykle dodaję sok z kiszonej kapusty, sok z kiszonych ogórków, sok z kiszonej marchewki, sok z kiszonych buraków, sok z kiszonej pietruszki. Nadaje się też kefir lub serwatka.

Ważne, aby starter był dobrej jakości, smaczny, ładnie pachnący. W żadnym wypadku nie może być spleśniały lub o podejrzanej konsystencji bo wtedy zamiast usprawnić nową fermentację, zwyczajnie ją zepsujesz.

Ile startera dodać?



Odrobinę. Na litrowy słoik nowej kiszonki wystarczy dodać parę kropel lub łyżeczkę wody z poprzedniej fermentacji. Bakterie szybko zaczną się namnażać...

Starter może zmienić smak, zapach i kolor kiszonki



Możesz mieszać wodę z różnych kiszonek. Gdy dodasz do kiszonych buraków wodę z kiszonych ogórków w większej ilości, Twoje buraki będą smakowały ogórkowo! Jeżeli to samo zrobisz w drugą stronę, nie tylko zmienisz smak ogórków, ale jeszcze zafarbujesz je burakami.

Poeksperymentuj z różnymi starterami!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszony szczaw
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl