Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?

Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?

Zakup odpowiedniego słoika jest ważną decyzją, ponieważ wpływa na jakość kiszonych produktów i zdrowie oraz na wygodę przygotowania kiszonek.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Różne rodzaje pojemników



Teoretycznie można kisić we wszystkim, co nie przepuszcza wody. Wybór pojemników jest ogromny: słoiki, butelki, beczki (drewniane i plastikowe), kamionki, garnki, butle (szklane lub plastikowe), kubły, kanistry, worki próżniowe, wiaderka i inne opakowania plastikowe o różnych kształtach i pojemnościach.

Z całej tej długiej listy w praktyce zostają nam tylko trzy rodzaje pojemników, które będą odporne na kwas. To pojemniki szklane, kamionki i beczki drewniane.

Odpadają naczynia metalowe, ponieważ kwas je łatwo trawi i szybko korodują.

Plastik też nie jest najzdrowszym wyborem, nawet jeżeli ma atest spożywczy, jest odporny na działanie kwasów i spełnia normy. Wiele produktów (również jadalnych) też spełnia wszystkie normy, a zawiera składniki toksyczne dla naszego organizmu...

Beczki drewniane i kamionki tylko na duże ilości kiszonki



W przypadku bardzo dużych fermentacji jedynym rozsądnym pojemnikiem są beczki dębowe w różnych formach i pojemnościach od kilkunastu do kilkuset litrów. Powinny być wykonane z przeznaczeniem do kiszenia, więc nie mogą to być beczki do innych celów, np. ozdobne.

Do mniejszych (ale też sporych) fermentacji nadają się garnki i beczki z kamionki o różnych kształtach i pojemnościach od kilku do kilkudziesięciu litrów. Kamionka jest odporna na działanie kwasów.

Zwykle w komplecie dołączony jest specjalny kamień dociskowy, dopasowany do średnicy garnka lub beczki, który utrzymuje kiszone produkty poniżej powierzchni soku.

Słoiki są najlepsze



Przy niewielkich fermentacjach najlepsze są słoiki. Duże fermentacje też czasem lepiej jest przeprowadzić w kilku dużych słojach niż w jednej beczce - w razie niepowodzenia (np. pojawi się pleśń) tracimy tylko jeden słoik kiszonki.

Słoje powinny spełniać przynajmniej kilka wymagań, które są istotne dla procesu kiszenia i nieco więcej wymagań związanych z wygodą użytkowania. Jakie są więc cechy idealnego słoja?

Słoiki powinny być przeznaczone do przechowywania żywności i wykonane z grubszego szkła, aby wytrzymały wzrost ciśnienia podczas fermentacji.

Słoiki powinny być przeźroczyste i wykonane ze szkła bezbarwnego, co pomaga monitorować stan i zachowanie kiszonki. Od razu widać, czy kiszonka buzuje, ile piany wytwarza, czy coś nie wystaje nad poziom zalewy lub czy na jej powierzchni nie rozwija się pleśń.

Słoiki powinny być szczelnie zamykane, ponieważ odcięcie powietrza ogranicza dopływ niechcianych grzybów i bakterii z otoczenia. Kiszenie to fermentacja beztlenowa, więc dobre bakterie fermentacji mlekowej nie potrzebują dopływu powietrza.

Słoiki powinny mieć przeźroczystą pokrywkę, aby można było wygodnie kontrolować powierzchnię kiszonki, głównie w celu wykrycia pleśni i innych niepokojących zmian.

Słoiki powinny umożliwić wypuszczanie gazu nagromadzonego podczas fermentacji. Czasem gazu gromadzi się tak dużo, że może rozerwać słój. Słoiki zakręcane trzeba od czasu do czasu lekko odkręcić podczas pierwszych dni fermentacji. Słoiki typu weck same wypuszczą gaz przez uszczelkę gdy tylko wzrośnie ciśnienie.

Słoiki powinny mieć duży otwór i gładkie ścianki, aby można je było łatwo czyścić. Czystość podczas fermentowania to podstawa.

Słoiki powinny mieć typowe rozmiary gwintu lub otworu, aby można było wszędzie kupić zapasowe nakrętki lub pokrywki i uszczelki.

Zwykłe słoiki



Typowe słoiki z metalową zakrętką świetnie nadają się kiszenia. Są tanie i dostępne w różnych pojemnościach, więc łatwo dobrać słój odpowiedni do wielkości fermentacji.

Jeżeli zwykłe słoje nie są zakręcone na siłę, również mogą same wypuścić nagromadzony gaz gdy wzrośnie ciśnienie. Ewentualnie trzeba je w początkowej fazie fermentacji od czasu do czasu lekko odkręcać.

Ich główną wadą jest pokrywka - jest nieprzeźroczysta i szybko rdzewieje podczas styczności z kwasami.

Słoiki Weck



Fermentowałem w wielu różnych słoikach, ale najwygodniejsze okazały się oryginalne słoiki niemieckiej marki Weck, które spełniają niemal wszystkie moje potrzeby.

Mogą być też inne słoiki typu weck, ale trzeba uważać na zamknięcia, aby sprężyny nie dociskały zbyt mocno pokrywki, bo wtedy gaz może nie mieć ujścia podczas burzliwej fazy fermentacji. Uszczelki powinny być kauczukowe (nie plastikowe), a sprężyny nierdzewne.
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszony szczaw
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl