Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Jakie sposoby kiszenia są najlepsze

Jakie sposoby kiszenia są najlepsze

Większość przepisów na kiszonki wykorzystuje tylko dwa sposoby kiszenia - z użyciem solanki, czyli roztworu soli w wodzie (często tak kisi się ogórki) lub samej soli (często tak kisi się kapustę). Sposobów kiszenia jest jednak więcej...

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Kiszenie w solance



Roztwór wody z solą to najpopularniejsza i najlepsza metoda kiszenia większości warzyw lub owoców. Jest prosta i gwarantuje powodzenie fermentacji, ponieważ sól ogranicza rozwój niekorzystnych bakterii.

Kiszenie w soli



Sama sól, bez wody, jest najlepszą metodą kiszenia soczystych produktów, które pod wpływem działania soli puszczają dużo soków własnych. Wystarczy posypać solą i wymieszać np. poszatkowaną kapustę, która wydzieli tak dużo soku, że po ubiciu będzie mogła się w nim cała zanurzyć.

Kiszenie w wodzie



Nie wszystkie kiszonki muszą zawierać sól. W samej wodzie, bez soli, produkty też dadzą się ukisić. Warto wtedy dodać więcej czosnku w celu wyeliminowania niekorzystnych bakterii.

Kiszenie w miodzie lub fermentowanie w miodzie



Miód wykorzystywany jest zamiast wody lub jako dodatek do solanki w przypadku produktów ubogich w cukry. Świetnie sprawdza się w przypadku fermentacji owoców, które zalewa się samym miodem (zachodzi wtedy początek słabej fermentacji alkoholowej). W efekcie otrzymasz bardzo smaczne i słodkie kiszonki:-)

Często korzystam ze zwrotu "kiszenie w miodzie", choć nie zawsze jest to poprawne określenie. Ponieważ nie piszę tutaj o napojach alkoholowych z typową fermentacją alkoholową (miód pitny, miód owocowy, wino miodowe, piwo miodowe), bliżej jest mi do kiszenia. Tym bardziej, że często z uwagi na różne proporcje miodu i solanki trudno znaleźć wyraźną granicę między kiszeniem a fermentacją alkoholową.

Jeżeli wykorzystuję sam miód zamiast solanki, jest to raczej fermentacja alkoholowa (jej wczesny etap), gdzie pracują głównie drożdże. Jeżeli tylko dosładzam miodem, jest to zwykle typowe kiszenie, czyli fermentacja mlekowa, gdzie pracują głównie bakterie kwasu mlekowego.

W zasadzie nawet na początku fermentacji z samym miodem, obok etanolu, mamy do czynienia z różnymi bakteriami, które produkują m.in. kwas mlekowy, kwas octowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mrówkowy, kwas bursztynowy czy kwas masłowy. Część z tych kwasów wydziela się też podczas kiszenia.

Kiszenie w soku z innej kiszonki



Do kiszenia można też wykorzystać sok z innej kiszonki zamiast solanki. Taki zabieg przyśpiesza fermentację produktu, zwłaszcza w przypadku produktów delikatnych, które powinny kisić się bardzo krótko. To rozwiązanie powoduje też zmianę smaku kiszonki - będzie smakowała wlanym sokiem z innego kiszenia.

Kiszenie w produktach mlecznych



Zamiast solanki możesz użyć też napojów mlecznych, jak kefir, jogurt lub serwatka. Zawierają one kultury bakterii fermentacji mlekowej, więc kiszenie przebiega szybko i sprawnie.
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl