Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego

Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego

Kiszona botwinka to jedna z moich ulubionych kiszonek. Jest łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i zdrowa. Sok z kiszonych buraków to genialny napój, a delikatne buraczki oraz liście możesz jeść same lub dodać do innych potraw. To podstawowy przepis na kiszoną botwinkę.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- botwinka
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Umyj i oczyść botwinkę. Wybierz zdrowe i jędrne liście z łodygami, możesz je pokroić lub wsadzić w całości. Korzenie buraka są zwykle małe, więc możesz je zostawić całe. Nie musisz ich obierać, skórka jest bardzo delikatna. Całość umieść w słoiku tak, aby nie zmiażdżyć liści.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, koper, ziele angielskie, goździki).

Zalej całość solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka zakwasu z buraków).

Czas oczekiwania



Botwinka kisi się około tygodnia. Fermentuj krócej, jeżeli zależy Ci zjedzeniu pysznych, kiszonych buraków i liści. Jeżeli wolisz sok z kiszonej botwinki, niech kisi się dłużej, nawet dwa tygodnie. Po dłuższym czasie buraki i liście oddają cały smak do zalewy, ale same stają się mniej apetyczne.

Wrażenia smakowe



Kiszona botwinka to rarytas. Zdecydowanie wolę jeść młode buraczki, które smakują znacznie lepiej niż stare. Zielenina po ukiszeniu smakuje równie wybornie.

Sok z botwinki jest rewelacyjny i warto go pić prosto ze słoika (jest wtedy lepiej nasycony dwutlenkiem węgla).

Dobre rady



Sok z buraka bardzo mocno farbuje, więc do przygotowania kiszonki załóż ciuchy, które możesz pobrudzić.

Liście botwinki po ukiszeniu są całkiem mocne. Możesz je wykorzystać do przyozdabiania potraw lub zawinąć w nie dowolny farsz.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
Wybrane Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone pieczarki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone cytryny w miodzie
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB!
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl