Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Kalarepa kiszona w solance

Kalarepa kiszona w solance

Kiszona kalarepa miała być bardzo interesującym eksperymentem. Kilkanaście lat temu zauważyłem, że jestem uczulony na surową kalarepę, więc byłem bardzo ciekawy, czy podobnie zareaguję na kalarepę kiszoną. Poznaj przepis na kiszoną kalarepę.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- kalarepa
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Kalarepę obierz ze skórki. Możesz obierać grubo, bo zewnętrzna warstwa korzenia jest twarda i niezbyt smaczna. Kalarepę pokrój na plasterki lub paski.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz).

Zalej kalarepę solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Kiszona kalarepa gotowa jest po kilku dniach, a myślę, że tydzień kiszenia w zupełności wystarczy.

Wrażenia smakowe



Wspomniałem już, że miał to być fascynujący eksperyment. Od dziecka bardzo lubiłem kalarepę i często ją jadłem. Kilkanaście lat temu, gdy pałaszowałem kolejną kalarepkę, poczułem niemiłe swędzenie i pieczenie w gardle. Gdy jadłem ją kolejny raz, swędzenie pojawiło się ponownie i to uczucie nie należało do przyjemnych.

Dramat - przytrafiło mi się jakieś uczulenie na kalarepę! Musiałem więc zrezygnować z jedzenia surowej kalarepki. Od kilkunastu lat jej nie jadłem...

Skoro od dawna nie mogę jeść surowej, to może kiszona nie będzie podrażniać gardła? Mój niecny plan był genialny w swojej prostocie! Tak, ukiszę ją i sprawdzę czy jest zjadliwa!

Kupiłem więcej kalarepy i postanowiłem zjeść trochę surowej, aby sprawdzić po jakiej dawce mnie uczuli. W ten sposób mógłbym porównać, czy po zjedzeniu podobnej ilości kiszonej kalarepy również występuje podrażnienie gardła.

I tu pierwsza, rewelacyjna niespodzianka! Zjadłem całą, dużą surową kalarepę i nic się nie wydarzyło. Nie podrażnia mi gardła! Mogę się tylko domyślać, że to efekt zmiany diety na zdrowszą.

Szkoda jednak, że nie mogłem z tego powodu przeprowadzić eksperymentu aby potwierdzić lub obalić przypuszczenie, że produkt uczulający po ukiszeniu może nie uczulać.

Pozostałem jednak z kiszoną kalarepą i pewnie ciekawi Cię, jak smakuje? I tu przyszło wielkie rozczarowanie... Nie smakuje, ponieważ prawie nie ma smaku!

Smak surowej kalarepy jest niezbyt wyrazisty, ale przyjemny, a po ukiszeniu ta odrobina subtelnej ostrości zupełnie ginie. Kiszona kalarepa jest kwaśna, jak wszystkie kiszonki, ale generalnie nijaka smakowo. Nie czuć prawie nic z tego smaku, który czujesz chrupiąc surową kalarepę.

Zalewa też jest jakaś bezsmakowa, więc raczej nie wrócę już do kiszenia kalarepy. Będę ją za to jadł na surowo - bo w takiej postaci jest smaczniejsza i dlatego, że nareszcie mogę!

Dobre rady



Zdecydowanie smaczniejsze są kalarepy młode. Nie mają twardej skórki oraz żylastego wnętrza.

Ocena: 2



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszoną botwinkę
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl