Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Kapusta kiszona w soli

Kapusta kiszona w soli

Przepis na pyszną, zdrową i chrupiącą kapustę kiszoną. To jedna z najlepszych i najpopularniejszych kiszonek, którą możesz z łatwością wykonać w domu. Kiszenie kapusty zajmuje kilka dni i zdecydowanie polecam ją każdemu miłośnikowi przetworów.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- kapusta
- sól
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Usuń z główki kapusty zewnętrzne liście - są zwykle brudne i obite, więc raczej nie będą przydatne.

Teraz kapustę trzeba dosyć cienko poszatkować. Tutaj techniki są bardzo różne. Jeżeli nie masz szatkownicy wystarczy przekroić główkę kapusty na cztery części (lub więcej) i poszatkować ją cienko ostrym nożem.

Szatkowanie jest ważne, ponieważ od grubości wiórek z kapusty zależy jej smak i jakość kiszonki. Im cieniej pokrojone liście tym dokładniej sól penetruje każdy fragment liścia i kiszonka puszcza więcej soku oraz jest smaczniejsza.

Pokrojoną kapustę wrzucam warstwami do miski i kolejne warstwy posypuję solą w granicach 20 gramów na 1 kilogram kapusty. Kopiata łyżka soli waży ok. 25 gramów, więc gdy dodasz płaską łyżkę soli będzie OK.

W praktyce nie ważę kapusty i soli, robię to na wyczucie. Soli powinno być o wiele więcej niż sypiesz np. na kromkę chleba z pomidorem, ale też nie powinno być aż biało od soli. Sól ma za zadanie wyciągnąć sok z liści i ochronić kiszonkę przed zepsuciem. Przed ukiszeniem kapusta powinna być bardziej słona niż oczekujesz po ukiszeniu. Nie może być jednak wściekle słona, więc lepiej wsypać nieco mniej soli niż za dużo.

Ugnieć wstępnie liście ze solą i dobrze je wymieszaj. Sól powinna dotrzeć do każdego zakamarka kapusty. Przykryj miskę i odstaw na godzinę.

Po godzinie sól wyciągnie sporo soku, a kapusta zrobi się znacznie bardziej miękka. Ponownie ugnieć kapustę, tym razem mocniej. Kapustę możesz ugniatać rękami lub jakimś ciężkim przedmiotem. Po solidnym wymieszaniu i ubiciu odstaw ją jeszcze na 2 godziny, aby puściła więcej soku i jeszcze nieco zmiękła.

Przenieś kapustę do słoików i mocno ją ubij. Powinna puścić na tyle dużo soku, aby była w nim lekko zanurzona.

Opcjonalnie dodaj czosnek, kminek i inne przyprawy (ale nie musisz, sam często robię bez czosnku i przypraw). Nie dodawaj zbyt drobnych przypraw (np. ziarnka pieprzu) bo będzie je ciężko wyciągać z pozbijanych liści. Lepiej jest użyć przypraw w proszku lub zmielonych przed dodaniem.

Ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Kiszona kapusta gotowa jest po 3-4 dniach. Im dłużej stoi tym jest ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku. Lubię taką po 4-5 dniach, gdy jest bardziej kwaskowata. Po 5 dniach słoiki trafiają do lodówki aby zatrzymać proces kiszenia i mogę cieszyć się ulubionym smakiem przez kolejne dni.

Wrażenia smakowe



Nie przez przypadek kiszona kapusta jest tak popularna w handlu. To bardzo zdrowy przysmak. Jest genialna w smaku, więc zdarza się, że cały słoiczek zjadam za jednym zamachem.

Ta domowa jest zwykle jeszcze lepsza od kupowanej na targowisku lub w sklepie, więc tym bardziej zachęcam aby ją zrobić. Uwielbiam chrupiącą, soczystą kiszoną kapustę i oczywiście sok z kiszonej kapusty też!

Kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw i składnik każdej zdrowej diety. Surowa i kiszona powinna być stałym elementem Twojego menu. Możesz ją jeść codziennie w różnych surówkach i daniach (np. kapuśniak, bigos). Sposobów na jej przyrządzenie jest tak wiele, że nigdy się nie znudzi.

Oczywiście kiszoną kapustę możesz mieszać z innymi warzywami, a nawet owocami. Dodatki mogą być również poszatkowane lub włożone do kapusty w całości. Bardzo popularna jest kapusta kiszona z marchewką.

Dobre rady



Najlepsze są główki młode, soczyste i zbite.

Pamiętaj, że kapusta kurczy się dosyć mocno po ubiciu, więc warto mieć większy zapas kapusty do ukiszenia:-)

Nie zapełniaj słoików pod samą pokrywkę. Gaz uchodzący z kiszonki podnosi kapustę, więc w pierwszych dniach trzeba czymś ostrym przebijać kapustę do dna słoika aby gazy uszły i wtedy ponownie ją docisnąć aby pozostała ubita i przykryta sokiem. Warto też przy okazji usuwać pianę, która wytwarza się na powierzchni.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone ogórki
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl