Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Marchew i buraki kiszone w solance

Marchew i buraki kiszone w solance

Przepis na kiszoną marchewkę i buraki to propozycja dla osób lubiących łączyć sprawdzone smaki aby otrzymać smaczny, zdrowy sok oraz chrupiącą przekąskę.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- marchew
- buraki
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Marchew i buraki obierz i opłucz. Pokrój w słupki, w kostkę lub w talarki. Możesz je również zetrzeć na grubej tarce. Marchew i buraki mogą być w dowolnych proporcjach, niekoniecznie pół na pół.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, koper, ziele angielskie, pieprz, gorczycę).

Zalej całość solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych buraków lub z kiszonej marchewki).

Czas oczekiwania



Kiszona marchew i buraki gotowe są po ok. tygodniu. Im dłużej się kiszą tym smaczniejszy jest sok, ale nie powinny się kisić zbyt długo, ponieważ wtedy cały smak przechodzi z korzeni do wody.

Bardzo lubię kiszoną marchew, a nie przepadam za kiszonymi burakami, więc marchew kroję grubo (lub nawet daję w całości), a buraczki kroję cienko. Wtedy po kilkunastu dniach mam świetny sok z obu warzyw i fajną marchewkę do chrupania. Buraki po długim kiszeniu są w zasadzie pozbawione smaku, więc ich nie jem.

Wrażenia smakowe



Sok z kiszonej marchwi i buraka jest doskonały - polecam. I nawet nie ma znaczenia, czy są to jarzyny stare czy młode.

Natomiast same buraki najbardziej smakują mi młode i krótko kiszone (wtedy zachowują przyjemny smak). Marchewka jest dobra stara lub młoda i zawsze fajnie chrupie podczas gryzienia.

Dobre rady



Najlepsze do jedzenia są ukiszone młode buraczki, czyli botwinka! Mogą być z liśćmi.

Jadalne są też liście marchwi, które możesz dodać do kiszonki.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszony szczaw
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl