Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany

Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany

Oto przepis na buraki kiszone, z których powstaje absolutnie wyjątkowy kwas buraczany - jeden z najzdrowszych napojów fermentowanych. Ma wspaniały smak, który nie przypomina mdłego i ziemistego soku ze świeżego buraka. Musisz go zrobić i skosztować!

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- buraki
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Buraki pokrój na małą kostkę lub plasterki. Możesz ją też poszatkować lub utrzeć na grube wiórki. Im bardziej rozdrobniony będzie burak, tym więcej odda soku i smaku.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, koper, ziele angielskie, pieprz). Czosnek fajnie zaostrza smak, więc możesz go dać nieco więcej.

Zalej całość solanką (np. łyżeczka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych buraków). Soli daję mniej niż do innych kiszonek, ponieważ piję dużo soku z buraków.

Czas oczekiwania



Zakwas z buraków gotowy jest po kilku dniach, ale odczekaj 7-9 dni. Im dłużej kiszą się buraki tym sok jest ostrzejszy i bardziej wyrazisty w smaku, dlatego lubię kisić buraki dłużej.

Sok już po dwóch dniach nabiera intensywnie buraczkowego koloru i ładnie pachnie.

Wrażenia smakowe



Sok z kiszonych buraków jest wyjątkowo smaczny. Nasycony dwutlenkiem węgla, przypomina lekko gazowany, wykwintny napój.

Buraki kiszę głównie na sok do picia, który jest również bazą do zrobienia przepysznego barszczu kiszonego z uszkami lub jajkiem.

Buraków z kiszenia nie jem. Są pozbawione smaku i koloru, więc nie jest to zbyt apetyczny materiał do konsumpcji.

Dobre rady



Najsmaczniejsze są buraki młode i te o podłużnym kształcie, ale starsze okrągłe też są bardzo dobre.

Ukiszony barszcz najlepiej zlej do zakręcanych butelek i wstaw do lodówki. Niska temperatura zatrzymuje proces kiszenia, więc możesz je długo i bezpiecznie przechowywać.

Zakwas z buraków to klasyka fermentacji i zdecydowanie polecam go, jeżeli zaczynasz przygodę z kiszeniem. Buraki możesz kisić przez cały rok.

Warto kisić buraki w dużych słojach, bo zakwas jest tak dobry, że bardzo szybko go wypijesz:-)

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl