Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Cytryny kiszone w miodzie

Cytryny kiszone w miodzie

Przepis na kiszoną cytrynę w miodzie czyli absolutnie wyjątkowy przysmak. Jest słodka i kwaskowata jednocześnie, a w dodatku bardzo zdrowa i to nie tylko na przeziębienie.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- cytryny
- miód
- przyprawy

Sposób przygotowania



Cytryny dobrze umyj, obierz ze skórki i pokrój na plasterki.

Dodaj pół ząbka czosnku i inne przyprawy (np. kilka goździków).

Zalej całość dobrym miodem, np. spadziowym. Miodu powinno być ciut więcej niż cytryn. Cytryny będą wypływać ku górze, ale nie przejmuj się tym, że odrobinę wystają. Do zalania użyj tylko miodu, bez wody!

Czas oczekiwania



Kiszona cytryna gotowa jest po ok. dwóch dniach, ale możesz przetrzymać ją dłużej (pytanie czy wytrzymasz tak długo bez zjedzenia jej).

Miód z dnia na dzień robi się rzadszy, miesza się z sokiem z cytryny oraz fermentuje nie wydzielając intensywnych zapachów, jak np. kiszona kapusta.

Wrażenia smakowe



Kiszona cytryna ma absolutnie wyjątkowy smak. Cytryna nadaje przyjemnej kwaskowatości, miód słodkości. Całość jest jednak bardziej słodka niż kwaśna.

Sok z fermentowanej cytryny w połączeniu z miodem również ma unikatowy smak i świetnie nadaje się do podbierania łyżeczką prosto ze słoika lub jako dodatek do herbaty (tylko herbata powinna być chłodna, bo gorąca zabije część witamin i pożyteczne bakterie).

Sok z kiszonej cytryny z goździkami i czosnkiem to przy okazji całkiem niezły syrop na przeziębienie!

Dobre rady



Skórki cytryn ze sklepów spryskiwane są chemią i woskowane, więc nie nadają się do spożycia nawet po sparzeniu. Skórka jest bardzo cenna i pełna witamin, ale musiałaby to być cytryna z własnej hodowli lub od ekologicznego, sprawdzonego dostawcy.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
Wybrane Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone pieczarki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB!
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl