Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki

Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki

Jajka można podać na wiele ciekawych sposobów, a ten przepis na jaja kiszone jest łatwy i bardzo oryginalny. Jaja nie wymagają długiego fermentowania, więc są gotowe do spożycia już po kilku godzinach od zalania!

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- jajka
- rzodkiewki
- sok z kiszonej marchewki

Sposób przygotowania



Ugotuj jajka. Mogą być jaja kurze lub jaja przepiórcze. Powinny być obrane, aby kwas z kiszonki nie wchodził w reakcję z głównym składnikiem skorupki, czyli węglanem wapnia. Wtedy jajka szybciej się ukiszą, a kiszonka nie będzie zawierała rozpuszczonej skorupki i będziesz ją mógł wypić.

Umyj rzodkiewki. Mogą być same główki lub całe pęczki z liśćmi - one też są jadalne. Rzodkiewki są tylko urozmaiceniem. Między jajkami i tak zostaje sporo miejsca, które możesz wykorzystać do ukiszenia innych składników.

Jajka z rzodkiewkami zalej sokiem z kiszonych marchewek, tak aby je przykrył.

Przyprawy nie są potrzebne, ponieważ kiszenie trwa krótko, a sok z kiszonej marchewki oddaje jajkom i rzodkiewce swój smak oraz aromat.

Czas oczekiwania



To kiszenie zaplanowałem na dobę, góra dwie. Jajka kurze możesz jeść już po kilku godzinach leżakowania w zalewie, ale lepiej smakują po 2 dniach, gdy solanka dotrze do żółtka i je ukisi. Jaja przepiórcze są mniejsze, więc będą gotowe szybciej niż jaja kurze.

Rzodkiewki kiszą się dłużej, więc po zjedzeniu jajek możesz je zostawić w zalewie. W praktyce zjadam je w tym samym czasie co jajka i nie przeszkadza mi, że nie są w pełni ukiszone.

Wrażenia smakowe



Rzodkiewki już po kilku godzinach zaczynają oddawać kolor i barwić zalewę oraz jajka, więc cała kiszonka staje się delikatnie różowa.

Jajka smakują zabawnie, ponieważ zwykle nie kojarzymy ich ze smakiem kwaskowatym. Żółtko jest smaczniejsze niż białko.

Rzodkiewki są smaczne, jędrne i chrupiące.

Smak zalewy jest wyśmienity. Bardzo lubię sok z kiszonych marchewek, a ukiszone w nim jajka i rzodkiewki niewiele go zmieniły. Nie jest gorszy ani lepszy, można jednak wyczuć w nim nutę jajeczną.

Ocena: 3



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone cytryny w miodzie
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl