Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Kiełki brokuła kiszone w solance

Kiełki brokuła kiszone w solance

Kiełki brokuła są bardzo zdrowe ponieważ zawierają sulforafan, który wspomaga usuwanie toksyn i substancji kancerogennych. Dlatego przepis na kiszone kiełki brokuła wydawał mi się fajnym pomysłem na urozmaicenie sposobów spożywania ulubionych kiełków.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- kiełki brokuła
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Kiełki wrzuć do słoika, dodaj czosnek i inne przyprawy (np. ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy). Może nawet lepszym sposobem byłoby dodanie zmielonych przypraw - nie trzeba by ich było wyciągać z kiełków po ukiszeniu.

Zalej kiełki solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków).

Czas oczekiwania



Kiszone kiełki brokuła są gotowe już po dwóch dniach. To delikatne i wątłe kiełki, więc kiszą się szybko i sprawnie.

Wrażenia smakowe



Byłem przygotowany na to, że kiełki brokuła będą mocno śmierdzieć z uwagi na związki siarki. Smrodek kiszenia mnie nie odstrasza, ponieważ nawet śmierdzące kiszonki potrafią smakować wybornie. Wyrośnięty kiszony brokuł wydziela okrutne zapachy, ale w smaku jest bardzo dobry (kapusta kiszona też nieźle śmierdzi).

Niestety, smakiem kiełki brokuła nie grzeszą, więc bardzo mnie rozczarowały, bo miałem na nie wielką chęć. Mają nijaki, trawiasty smak, w którym smrodek... dominuje. Zalewa z kiszonych kiełków brokuła również nie nadawała się do picia z uwagi na ten śmierdzący posmak (nie, kiszonka nie była zepsuta).

No cóż, moim faworytem są nadal przepyszne kiełki rzodkiewki, które po ukiszeniu jeszcze zyskały na smaku! Kiełki brokuła pozostaną raczej ciekawostką nie wartą ponownego kiszenia.

Dobre rady



Zdecydowanie lepiej zakisić "dorosłego" brokuła - śmierdzi podobnie, a smakuje o niebo lepiej. Natomiast kiełki brokuła bardzo polecam, ale surowe, bo fermentacja im wybitnie nie służy.

Ocena: 2



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl