Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Kiełki pora kiszone w solance

Kiełki pora kiszone w solance

Przepis na kiszone kiełki pora. Moim zdaniem smak i zapach surowych kiełków pora jest nawet mniej przyjemny niż wydziela rozgryziony czosnek, więc kiszenie wydaje się niezłym sposobem na złagodzenie ostrego, cebulowego smaku...

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- kiełki pora
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Kupuję kiełki pora gotowe do spożycia. Można je też hodować samemu, ale nie jest to zadanie proste, bo lubią się psuć, gdy nieodpowiednio nawadnia się nasiona.

Kiełki wrzuć do słoika, dodaj czosnek i inne przyprawy (np. ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy).

Zalej całość solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków).

Czas oczekiwania



Kiszone kiełki pora gotowe są już po dwóch dniach. Kiełki są bardzo delikatne, więc kiszą się szybko i łatwo.

Wrażenia smakowe



Kiedyś, w bardzo dobrej restauracji w Toronto, zamówiłem zupę cebulową (jadłem ją pierwszy raz). Założyłem, że właśnie tam podadzą mi ją w postaci najlepszej na świecie. Po chwili oczekiwania poczułem solidny smrodek, który zbliżał się do mojego stolika... okazało się, że to moja zupa! Śmierdziała cebulą, ale w smaku była wyśmienita.

Na to samo liczyłem gdy próbowałem ukiszonego pora. Zapach był cebulowo-porowy, trochę śmierdzący. Woda równie śmierdząca, też mocno cebulowo-porowa. Nie, nie napiłbym się jej. To może same kiełki wyszły smaczniejsze?

Niestety, kiełki pora po ukiszeniu wciąż są dosyć ostre w smaku i nadal nieco zbyt śmierdzące cebulą, aby je zjeść np. przed wyjściem na spotkanie z innymi ludźmi. Ten bardzo ostry i nieprzyjemny smak surowego pora znacznie zelżał, ale nie byłem nim zachwycony.

Kiszenie jednak nie uszlachetniło kiełków pora. Szkoda, bo bardzo lubię surowe kiełki roślin rozrzucone np. na jajecznicy lub na kanapkach.

Dobre rady



Najlepsze do kiszenia są kiełki nieco podrośnięte.

Moim faworytem wśród kiszonych kiełków są kiełki rzodkiewki.

Ocena: 2



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone cytryny w miodzie
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl