Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Kiełki rzodkiewki kiszone w solance

Kiełki rzodkiewki kiszone w solance

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki, które po krótkim fermentowaniu stają się delikatnym przysmakiem. Kiszenie sprawia, że nie są tak ostre w smaku, jak kiełki surowe. Łatwo zrobisz je w kilka chwil!

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- kiełki rzodkiewki
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Kupuję kiełki rzodkiewki w postaci gotowej do spożycia. Ideałem byłaby domowa hodowla kiełków z nasion, ale wymaga to nieco więcej czasu i zabawy.

Kiełki wrzuć do słoika, dodaj czosnek i inne przyprawy (np. ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy).

Zalej całość solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków).

Czas oczekiwania



Kiszone kiełki rzodkiewki już po dwóch dniach są gotowe do jedzenia, a więc bardzo szybko możesz się nimi delektować.

Wrażenia smakowe



Kiełki rzodkiewki po ukiszeniu nabierają delikatesowego, wykwintnego smaku. Nie są już tak pikantne, jak surowe. Po fermentacji otrzymasz lekko słony dodatek do sałatek, na chleb lub nawet do wyjadania widelcem wprost ze słoika.

Sok z kiszonych kiełków jakoś mnie nie przekonuje, wolę same kiełki.

Dobre rady



Najlepsze do kiszenia są kiełki nieco podrośnięte.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszony szczaw
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl