Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne

Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne

Przepis na ogórki kiszone to jednocześnie przepis na ogórki małosolne. Nazwa zależy od czasu kiszenia - ogórki małosolne to potoczna nazwa nie do końca ukiszonych ogórków, które są wciąż twarde, jędrne i przez pierwsze dni również surowe w środku.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- ogórki
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Ogórki umyj i wrzuć do słoika bez obierania skórki.

Dodaj czosnek, chrzan, koper i inne przyprawy (np. ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, imbir). Przyprawy możesz upychać między kolejnymi warstwami ogórków, jeżeli słój jest duży.

Zalej całość solanką (nieco więcej niż kopiata łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z poprzednich kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Ogórki małosolne kiszą się szybko i są gotowe w ciągu pierwszych kilku dni. Znam wielu amatorów ogórków jednodniowych, ale osobiście wolę takie, które kiszą się minimum 3 dni.

Po mniej więcej tygodniu ogórki małosolne przechodzą w klasyczne ogórki kiszone. Stają się w pełni ukiszone i przestają być kruche. Można je wtedy przenieść do chłodnego pomieszczenia aby dłużej postały.

Jeżeli chcesz zatrzymać proces fermentowania i cieszyć się np. ogórkami 5 dniowymi, wstaw słoik do lodówki!

Wrażenia smakowe



Ogórki kiszone są wyśmienite. Jem je niemal codziennie, więc to stały składnik mojej diety. Szczególnie lubię ogórki małosolne kiszone około 3-5 dni. Fajnie chrupią, mają ładny kolor i przyjemną strukturę miąższu.

Woda z ogórków też jest bardzo smaczna i zdrowa.

Dobre rady



Do kiszenia kupuj ogórki świeże, małe i niezbyt pękate. Im mniejsze tym smaczniejsze - nie trzeba ich nawet kroić, można wyciągnąć ze słoja i chrupać w całości.

Najlepsze ogórki są od zaufanego dostawcy, który nie nawozi ich zbyt mocno i sam kisi. To daje pewność, że kupisz sprawdzoną odmianę ogórków, która nie robi się pusta w środku.

Ogórki zawsze wypływają na wierzch, ale nie przejmuj się tym. Nie musisz ich niczym dociskać. Jeżeli odwrócisz słój 2 razy dziennie (rano i wieczorem), kiszonka się nie zepsuje, ponieważ kwas obmyje wnętrze słoja i nie dopuści do osadzenia się pleśni.

Raczej nie zmniejszaj ilości soli ponieważ ogórki mogą stracić jędrność i nie będą zbyt smaczne.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszoną botwinkę
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl