Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Pieczarki kiszone w solance

Pieczarki kiszone w solance

Przepis na kiszone pieczarki to fajna opcja, gdy kupisz za dużo grzybów i nie masz co z nimi zrobić. Smak kiszonych pieczarek z pewnością Cię zaskoczy!

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- pieczarki
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Wykorzystuję surowe pieczarki. Na kiszonkę kupuję małe grzybki. Nie obieram ich, a jedynie czyszczę i opłukuję. Możesz je przekroić na pół lub zostawić w całości. Nie odcinam pieczarkom nóżek od kapeluszy.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, koper, ziarna pieprzu, ziele angielskie).

Zalej całość solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków). Starter jest przydatny, ponieważ pieczarki nie mają zbyt wiele cukru, więc warto pomóc wystartować fermentacji. Możesz też dodać odrobinkę miodu zamiast startera.

Czas oczekiwania



Kiszone pieczarki są gotowe już po kilku dniach. Jeżeli kiszą się długo to stają się zbyt miękkie, jak dla mnie.

Wrażenia smakowe



Smak jest niezły, ale nie rewelacyjny. Za to konsystencja pieczarek jest zaskakująca. Ponieważ grzyby mają w sobie dużo wody, a zalewa jest nasycona dwutlenkiem węgla, pieczarki przypominają nagazowaną, miękką piankę.

Pierwsze wrażenie jest więc lekkim zaskoczeniem, bo zwykle grzyby w różnych innych zalewach i marynatach są znacznie twardsze i nie są gazowane:-)

Sok z pieczarek nie bardzo mi odpowiada, więc nie piję go (no, może kilka łyków).

Dobre rady



Wiele osób je pieczarki surowe, ale można je przed kiszeniem wrzucić na gorącą wodę i pogotować kilka minut.

Surowe pieczarki zawierają agarytynę, która rozkłada się podczas gotowania. W organizmach myszy agarytyna przekształca się w słabe substancje rakotwórcze, ale nie ma potwierdzenia, że stanowi zagrożenie również dla zdrowia człowieka.

Najlepsze do kiszenia są świeże pieczarki, które jeszcze nie poczerniały.

Ocena: 3



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!

fermentowane pieczarki, fermentowanie pieczarki, kwaszenie pieczarki, kwaszone pieczarki, fermentacja pieczarek, kwaszona pieczarka, kiszone pieczarki, fermentacja pieczarki, kiszona pieczarka, fermentowana pieczarka, kwaszenie pieczarek, kiszenie pieczarek, kiszenie pieczarki, fermentowanie pieczarek, kiszenie, fermentacja
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
Wybrane Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone pieczarki
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB!
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl