Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Pomidory kiszone w solance

Pomidory kiszone w solance

To już mój drugi przepis na kiszone pomidory, ale tym razem w solance. Czy będą lepsze niż w jogurcie? To kluczowe pytanie, bo może nie warto kisić wodnistych pomidorów w wodzie...

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- pomidory
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Pomidory kiszę w całości. Oczywiście możesz je też przekroić na pół. Do tego przepisu użyłem pomidorów koktailowych. Są fajne, ponieważ można je wyławiać i zjadać w całości.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, imbir, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz). Przypraw może być sporo, bo bez nich smak kiszonki będzie dosyć mdły.

Zalej pomidory solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Kiszone pomidory gotowe są po 3-5 dniach, w zależności od tego, jak bardzo ukiszone lubisz.

Wrażenia smakowe



No cóż. Z pomidorami jest tak, że albo się je lubi po ukiszeniu albo nie. Ja jakoś za kiszonymi pomidorami nie przepadam. Kisiłem różne odmiany, ale w solance nie wychodzą smaczne pomimo dodawania różnych przypraw. Zdecydowanie lepiej jest je zakisić w jogurcie.

Pomidory z natury są dosyć wodniste i miękkie, więc gdy kisi się je w wodzie tracą swój charakterystyczny smak. Woda z kiszenia też nie zachęcała do jej wypicia.

Z kiszeniem pomidorów będę jeszcze eksperymentował:-)

Dobre rady



Pomidory muszą być dobrej jakości, bez twardych części w środku i łyka. Jeżeli nie są równomiernie dojrzałe to po ukiszeniu ta różnica w twardości będzie jeszcze większa i pomidory będą mniej smaczne.

Ocena: 3



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl