Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Rzodkiewki kiszone w solance

Rzodkiewki kiszone w solance

Mój przepis na kiszone rzodkiewki zakłada wykorzystanie korzenia i liści, ale możesz ukisić same korzenie rzodkiewki. To łatwa i smaczna kiszonka, w dodatku fajnie zmienia kolor w czasie kiszenia.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- rzodkiewki
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Rzodkiewki umyj. Usuń zniszczone liście i odkrój ewentualne zabrudzenia na korzeniach, których nie udało się wypłukać.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz).

Zalej rzodkiewki solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Kiszona rzodkiewka gotowa jest po 2-3 dniach (jeżeli lubisz wersję małosolną) lub po tygodniu, jeżeli ma być lepiej ukiszona.

Wrażenia smakowe



Kiszone rzodkiewki smaczne są w każdym stadium kiszenia. Jeżeli chcesz je zjeść w wersji nie do końca ukiszonej, z surowym wnętrzem, możesz wcinać je, jak ogórki małosolne, już po 2 dniach.

Jeżeli wolisz rzodkiewki mocniej ukiszone, warto poczekać nawet dłużej niż tydzień. Nadal będą przyjemnie chrupać, a smak zmienią na kwaskowaty.

Woda również nadaje się do picia, szczególnie jeżeli nie posolisz jej zbyt mocno.

Z czasem rzodkiewki stracą czerwony kolor i będą niemal zupełnie białe, a zalewa stanie się różowa.

Liście rzodkiewki są jadalne, a po ukiszeniu są nawet smaczniejsze niż surowe, więc do kiszenia możesz wykorzystać całą rzodkiewkę.

Dobre rady



Najlepsze do kiszenia są rzodkiewki młode, jędrne, niezbyt wielkie.

Ocena: 4



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl