Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Szparagi zielone kiszone w solance

Szparagi zielone kiszone w solance

Przepis na kiszone zielone szparagi w klasycznej wersji w solance. Zielone szparagi to jedno z moich ulubionych warzyw, którym zajadamy się z żoną każdej wiosny. Zwykle jemy szparagi gotowane na parze, ale kiszona wersja jest równie smaczna.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- szparagi
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Surowe szparagi umyj i odłam dolną część pędu. Tak, nie trzeba obcinać dolnej, zdrewniałej części szparaga. Najlepszym sposobem jest właśnie odłamywanie - wystarczy szparagi mocniej wygiąć, aby twarda część odłamała się sama, dokładnie w tym miejscu, gdzie zaczyna się część miękka. Zielonych szparagów nie trzeba też obierać.

Jeżeli nie masz wysokiego słoika, być może trzeba będzie odciąć dolną część, aby solanka je w pełni przykryła. Przymierz szparaga wkładając jeden pęd do słoika. I tak najsmaczniejsza część kiszonych szparagów to szczytowe końcówki pędów, więc dołem nie musisz się przejmować.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, ziele angielskie, listek laurowy, imbir, koper).

Zalej szparagi solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Kiszone szparagi gotowe są już po tygodniu. Możesz też zjeść je nieco szybciej, ale warto poczekać nawet 10 dni. Po tym czasie lepiej się ukiszą i będą smaczniejsze - wcześniej zalatują nieco surowizną.

Wrażenia smakowe



Uwielbiam smak surowych szparagów gotowanych na parze - są wykwintnym daniem i ozdobą wielu potraw. Najlepsze są oczywiście szczyty pędów, ale pozostała część po ugotowaniu jest równie smaczna i miękka.

W przypadku szparagów kiszonych, zdecydowanie najlepsze są szczyty pędów, a dolna część sprawia wrażenie trochę bezsmakowej i nieco zbyt twardawej (jest niby miękka i ukiszona, ale nie tak smaczna i jędrna, jak górna). Dlatego pędy do kiszenia nie muszą być długie. Najlepsze jest 5-7 cm szczytu szparaga.

Szparagi po ukiszeniu pachną przyjemnie, ale woda z kiszonych szparagów zbyt smaczna nie jest, więc nie wypijam jej zbyt wiele - może kilka łyków, w końcu jest tak samo zdrowa, jak warzywo.

Szparagi są chrupiące, delikatne i można wyczuć nieco więcej goryczki niż po ugotowaniu.

Dobre rady



Zdecydowanie polecam same szczyty pędów po ukiszeniu, są wyborne i można się nimi zajadać bez opamiętania!

Szparagi wybieraj świeże, jędrne, ładne, niezbyt grube i z zamkniętymi główkami. Stare i zeschnięte nie będą smaczne...

Wiesz, że szparagi zielone i szparagi białe pochodzą z tej samej rośliny? Szparagi zielone to pędy uprawiane nad powierzchnią gruntu. Szparagi białe to pędy uprawiane pod usypaną ziemią i dlatego nie wytwarzają zielonego barwnika. Zielone szparagi mają więcej witamin i minerałów, a dodatkowo łatwiej je przyrządzać niż szparagi białe.

Ocena: 4



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszony szczaw
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl