Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Truskawki kiszone w jogurcie

Truskawki kiszone w jogurcie

Ubolewam, że sezon na truskawki zawsze trwa zbyt krótko. Są pyszne, więc objadam się nimi codziennie, ale nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował kiszonych truskawek. Oto przepis na kiszone truskawki w jogurcie.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- truskawki
- jogurt
- przyprawy

Sposób przygotowania



Wymyj truskawki i poodcinaj zielone końcówki. Truskawki mogą być całe, ale ja lubię je pokroić lub podusić widelcem. Wtedy lepiej łączą się z jogurtem i przyprawami.

Polej truskawki dobrym jogurtem, czyli takim, który zawiera tylko mleko i żywe kultury bakterii jogurtowych.

Całość wymieszaj, dodaj przyprawy (np. odrobinkę czosnku, pieprzu, soli, ziół). Nie przejmuj się tym, że przyprawy nie bardzo pasują do surowych truskawek, bo przecież po ukiszeniu to nie będzie już ten sam, słodki owoc!

Czas oczekiwania



Kiszone truskawki gotowe są po 3-4 dniach.

Wrażenia smakowe



Pierwszego dnia całość wygląda, jakby zupełnie nic się nie działo. Nie buzuje, nie puszcza soku, nie syczy po uchyleniu pokrywki. Jednak po dwóch dniach proces kiszenia wygląda znajomo, a więc są bąbelki gazu, a truskawki zmieniają smak.

Po 4 dniach jogurt staje się bardziej wodnisty, a truskawki są ukiszone. Smak jest oczywiście zaskakujący dla osób, które nigdy nie kisiły owoców. Czuć truskawkę, ale nie jest to słodka truskawka lecz jej kwaskowata wersja.

Kiszone truskawki są ok, wodę z kiszenia również można wypić. Jednak powiedzmy sobie szczerze i otwarcie - trzeba być odrobinę szalonym, aby z premedytacją zamienić surową, pyszną truskawkę na jej kiszoną wersję, zdecydowanie mniej smaczną.

Dla mnie surowe truskawki, a szczególnie takie, które zerwałem prosto z krzaczka są najlepsze i żadna inna postać truskawki lub potrawy z truskawkami nie mogą się z nimi równać.

Polecam kiszone truskawki wyłącznie jako ciekawostkę lub fanaberię:-) Z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach, ale jeżeli będą mieli obok talerzyk z surowymi truskawkami raczej sięgną w jego kierunku.

Dobre rady



Do kiszenia możesz użyć malutkich truskawek w całości.

Ocena: 3



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kalafiory
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl