Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Banan kiszony w solance

Banan kiszony w solance

Przepis na kiszone banany chciałbym móc polecić, ale to nie takie proste. Surowy banan jest pyszny. Po jednym dniu kiszenia wciąż jest dobry, ale każdy kolejny dzień to już kulinarna przygoda, która przypomina jazdę bez trzymanki w nieznanym kierunku.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- banany
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Zacznij może od jednego banana i niewielkiego słoika:-) Więcej bananów szkoda byłoby zmarnować.

Obierz banana ze skórki i pokrój go na grube plastry.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. ziarna kolorowego pieprzu i ze dwa goździki).

Zalej banana solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Powiem tak - najlepiej wcale nie czekaj, tylko od razu zjedz banana, będzie najsmaczniejszy! Ale poważnie mówiąc, kiszenie przebiega bardzo szybko, a im dłużej się kisi, tym moje odczucia były gorsze.

Banan w wersji kiszonej najlepszy smak osiąga po dobie, góra dwóch (w zależności od temperatury). Więc testuj go bardzo często, ponieważ 12 godzin może zrobić znaczną różnicę w smaku i wyglądzie.

Wrażenia smakowe



Wiesz już, że mniej więcej po dobie zapowiadał się bardzo ciekawie. Kiszonka ładnie pachniała bananem, smak był przyjemnie bananowy i lekko kwaskowaty. Zalewa też była ciekawa - słono-bananowa (ale nie wypiłbym jej).

Kawałki bananów wystających nad zalewę trochę ściemniały i nie wyglądały zbyt apetycznie, ale ogólne wrażenie było pozytywne. Banany ciemnieją po obraniu i po kontakcie z powietrzem, więc nie ma w tym nic zaskakującego - nie jest to proces związany z kiszeniem.

Drugiego dnia miękki z natury banan stał się jeszcze bardziej miękki i zaczęły pojawiać się bąbelki gazu, które popsuły odczucia smakowe. Zapach wciąż był bardzo przyjemny.

Każdy kolejny dzień zwiększał nagazowanie plasterków. Zrobiły się napuchnięte (pościskały się w słoiku), miękkie, a te z wierzchu mocno poczerniały. Jedynie zapach pozostał przyjemnie bananowy.

No cóż, trzy-cztery dni wystarczyły abym nie mógł na kiszonkę patrzeć. Słoik został wypchany obślizgłymi, napuchniętymi krążkami białej mazi. Może przesadzam z tym dramatyzmem, ale nie wyglądało to zachęcająco do poczęstowania się. Nawet po ściągnięciu tych czarniejszych kawałków z wierzchu, reszta nie zapraszała do częstowania się nimi.

Po włożeniu bananów do ust, odczucia miałem również bardzo niemiłe. Gdyby nie liczyć gazu w bananie (pomyśl o gazowanym bananie!), smak może nie byłby aż taki zły, ale co się zobaczyło to się już nie odzobaczy, więc byłem do niego uprzedzony.

Postał jeszcze kilka dni, lecz nie mogłem się nim delektować i spokojnie przełknąć kęs czy dwa, więc śmiało mogę zaliczyć banana w solance do kiszonek, które oceniam najgorzej.

Ale to nie koniec mojej przygody z kiszeniem bananów... kolejny eksperyment opiszę niebawem:-)

Dobre rady



Mam tylko jedną dobrą radę - nie kiś bananów, zjedz je na surowo!

Ocena: 1



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone cytryny w miodzie
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl