Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Bób gotowany kiszony w solance

Bób gotowany kiszony w solance

To jest zdecydowanie mój najlepszy przepis na kiszony bób. Ostatnio pisałem o bobie kiszonym w łupinach, kisiłem też surowy bób bez łupin i dopiero po lekkim obgotowaniu kiszony bób smakuje mi najbardziej.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- bób
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Bób w łupinkach wrzuć do gotującej się wody na dosłownie 5 minut, a nawet krócej. Chodzi tylko o to, aby troszeczkę zmiękł, nie był zupełnie surowy i stracił goryczkę (traci ją podczas gotowania).

Następnie bób obierz z łupek, bo w nich jest najwięcej goryczki. Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, gorczycę).

Zalej bób solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Kiszony bób gotowy jest po 4 dniach. Jak postoi chwilę dłużej też będzie dobrze.

Wrażenia smakowe



Surowy bób kiszony jest nieco gorzkawy, szczególnie gdy ukisisz go w łupinach. Nie oszukujmy się, goryczka trochę przeszkadza w konsumpcji. Dlatego mi najbardziej smakuje po krótkim obgotowaniu i bez łupin. Jest wtedy wyśmienity w smaku - traci goryczkę i zachowuje najlepszy smak bobu.

Kiszony bób gotowany jest delikatny i wykwintny. Gotowanie sprawia, że nie jest tak ostry w smaku, jak surowy i szybciej się kisi. Oczywiście nie jest też już chrupiący i staje się lekko sypki lub wręcz rozpada się w ustach gdy jest dłużej gotowany.

Zalewa też jest smaczna - możesz ją wypić lub wykorzystać, jako składnik innych dań. Polecam!

Dobre rady



Najlepszy do kiszenia jest świeży, młody bób, który po ugotowaniu najłatwiej wyskakuje z łupinek.

Ocena: 4



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszony szczaw
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl