Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Bób kiszony w solance (z łupinami)

Bób kiszony w solance (z łupinami)

Ten przepis na kiszony bób jest w wersji minimalistycznej, czyli bez obierania nasion bobu. Ma to swoje konsekwencje, ponieważ łupiny zmieniają nieco smak kiszonki.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- bób
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Surowy bób umyj w zimnej wodzie. Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. chrzan, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz).

Zalej bób solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Kiszony bób gotowy jest po 7-10 dniach. Można go też jeść wcześniej, ale jak dla mnie jest jeszcze zbyt twardawy i ciut za surowy.

Wrażenia smakowe



Bób kiszony z łupinami ma jedną nieprzyjemną cechę. W zalewie i w nasionach pojawia się posmak goryczki. Z pewnością znasz ten gorzkawy smak, ponieważ goryczka występuje też w gotowanym bobie, ale po ugotowaniu gorycz niemal całkiem zanika.

Bób staje się gorzkawy z powodu łupin. Jeżeli lubisz ten posmak goryczki, to oczywiście nie ma powodu aby łuskać bób. Ale jeżeli wolisz mniej goryczki wypadałoby obrać bób przed ukiszeniem.

Zalewa nie nadaje się do picia właśnie z powodu goryczki, ale sam bób jest chrupki i smaczny (z zastrzeżeniem, że ma lekko gorzkawy posmak). Nasiona bobu przed zjedzeniem obieram z łupek, ale nie jest to konieczne.

Dobre rady



Najlepszy do kiszenia jest świeży, młody bób.

Ocena: 3



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl