Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Czosnek kiszony w solance

Czosnek kiszony w solance

Kiszony czosnek jest bardzo smaczny i zdrowy. Możesz naraz schrupać nawet kilka ząbków - nie śmierdzi tak bardzo, jak surowy. To oczywiście nie jedyne powody, aby wypróbować poniższy przepis, który polecam.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- czosnek
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Czosnek obierz z łupinek. Oczywiście możesz też ukisić całe główki lub ząbki bez obierania, ale wolę go obrać przed kiszeniem, aby mieć ząbki gotowe do spożycia lub dodania do innych potraw.

Dodaj przyprawy (np. ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, koper).

Zalej ząbki czosnku solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Czosnek kisi się dosyć wolno, więc wypadałoby odczekać ok. 3-4 tygodni. Chyba, że wolisz z odrobiną ostrej surowizny w środku, więc wtedy możesz próbować go wcześniej. Małe ząbki czosnku kiszą się szybciej niż duże.

Wrażenia smakowe



Kiszony czosnek jest delikatniejszy w smaku i nie tak ostry, jak czosnek surowy. Jest przepyszny i chrupiący. Świetnie nadaje się do sałatek, na kanapkę lub do innych dań.

Sok z kiszenia również możesz wykorzystać, jako dodatek do zup lub sosów. Raczej nie nadaje się do bezpośredniego picia, ponieważ jest dosyć ostry w smaku.

Nawet jeżeli za bardzo nie lubisz czosnku, ukiś go i spróbuj w takiej postaci. Czosnek jest bardzo zdrowy, a kiszony częściej wykorzystasz z uwagi na znacznie mniej intensywny smak i zapach.

Dobre rady



Czosnek podczas kiszenia czasem może zmienić kolor na zielony lub niebieski! Nie martw się, wszystko jest OK, to wynik rozpadu związków siarki z czosnku i reakcji ze związkami miedzi.

Ukiszony czosnek i sok z kiszenia może być też formą startera. Wystarczy dodać ząbek czosnku lub odrobinkę soku do nowej kiszonki, aby przyśpieszyć proces fermentacji.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszony szczaw
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl