Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Kalafior kiszony w solance

Kalafior kiszony w solance

Przepis na kiszonego kalafiora, który świetnie smakuje prosto ze słoika lub jako dodatek do sałatek. Kiszony kalafior jest bardzo łatwy do przygotowania i gotowy po kilku dniach.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- kalafior
- solanka
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Kalafior umyj i podziel na różyczki kwiatowe, aby uzyskać małe "kalafiorki", które znacznie łatwiej będzie ułożyć w słoiku.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, chrzan, koper, imbir).

Zalej kalafiora solanką (np. łyżka soli na litr wody) i ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej marchewki).

Czas oczekiwania



Kiszony kalafior gotowy jest po kilku dniach. Możesz też zjeść go szybciej, zanim się dobrze ukisi (kalafior jest jadalny na surowo), ale najlepszy jest po minimum 7-10 dniach.

Wrażenia smakowe



Zapach nie zachęca! Ale tak jest też w przypadku innych roślin z rodziny kapustowatych, które zawierają siarkę i olejki eteryczne:-) Na szczęście najgorszy smrodek jest we wczesnej fazie fermentacji burzliwej, a później już tak nie przeszkadza.

Sam kalafior jest jędrny, chrupiący i bardzo smaczny - co może być dla Ciebie nieco zaskakujące, biorąc pod uwagę zapach. Jest jeszcze smaczniejszy po chwili od rozgryzienia. Potem już idzie szybko i zanim się obejrzysz, zjesz pół słoika kiszonki:-)

Sok z kiszonego kalafiora nie zachęca z uwagi na zapach, ale warto go trochę wypić - jest bardzo zdrowy.

Dobre rady



Podziel kalafiora na małe różyczki, bo duże nie są wygodne do rozmieszczania w słoiku. Możesz też kisić wszystkie boczne odnogi - są równie smaczne.

Kalafior musi być świeży, z ładnym kwiatostanem, bez plamek.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszony szczaw
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl