Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie

Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie

Koniecznie musisz wypróbować przepis na kiszonego pomidora z cebulą dymką w jogurcie. Sam pomidor po ukiszeniu jest rewelacyjny, a cebulka oraz przyprawy dodają mu wyrazisty smak!

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- pomidory
- cebula dymka
- jogurt
- przyprawy

Sposób przygotowania



Sparz wrzątkiem pomidory, co ułatwi obranie ich ze skórki. Wytnij twardy fragment gniazda nasiennego i pokrój pomidora na plasterki. Ważne, aby pomidor był dobrej jakości, dojrzały, bez twardych fragmentów w miąższu.

Umyj cebulę dymkę i pokrój ją na drobne odcinki. Możesz dodać więcej cebulki, która straci swoją ostrość w trakcie kiszenia.

Przypraw pomidory nieco mocniej niż do sałatki. Dodaj m.in. sól, pieprz, paprykę, czosnek, koper. Ważne, aby przyprawy były w proszku, a nie w kawałkach, które potem trudno byłoby wyłowić.

Całość wymieszaj z dobrym jogurtem, a więc takim, który zawiera tylko mleko i żywe kultury bakterii jogurtowych.

Czas oczekiwania



Kiszone pomidory z cebulką gotowe są już po 3 dniach.

Wrażenia smakowe



Kiszone pomidory gotowe są w zasadzie już po 2 dniach - stają się kwaskowate i przyjemne w smaku. Jednak lepiej potrzymać je nawet 4 dni!

Jogurt po kilku dniach wymiesza się z sokiem z pomidorów i zamieni się w obłędny sok. Doprawiam pomidory mocniej, szczególnie ostrymi przyprawami, bo sok i pomidory o wiele smaczniejsze są w wersji ostrej.

Pomidory są wyśmienite i świetnie nadają się do zjedzenia same, z chlebem lub jako składnik innej sałatki. Musisz spróbować!

Dobre rady



Pomidory są kluczowe w tej kiszonce. Muszą to być najlepsze pomidory, jakie masz, dojrzałe, bez twardych części w środku i bez skórki. Kiszę pomidory malinowe lub żółte podłużne. Po ukiszeniu całość jest miękka, więc wszystkie twarde części pomidora (np. gniazda) mogą być zbyt wyczuwalne i zaburzyć strukturę kiszonki. Lubię gdy w tej kiszonce wszystko jest miękkie i rozpływa się w ustach:-)

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl