Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Rabarbar kiszony w miodzie

Rabarbar kiszony w miodzie

Przepis na kiszony rabarbar w miodzie. To typowa kiszonka sezonowa. Bardzo smaczna i prosta do wykonania, a przy okazji zdrowa, jeżeli nie je się jej w dużych ilościach.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- rabarbar
- miód
- przyprawy

Sposób przygotowania



Ogonki liściowe dobrze umyj, obierz ze skórki i pokrój na krótkie odcinki.

Dodaj do smaku pół ząbka czosnku i inne przyprawy (np. kilka goździków).

Zalej rabarbar dobrym miodem, np. spadziowym. Miodu powinno być nieco więcej niż rabarbaru. Oczywiście rabarbar będzie zawsze wypływał ku górze, ale nie przejmuj się tym. Do zalania użyj tylko miodu, bez wody!

Czas oczekiwania



Kiszony rabarbar gotowy jest już po 2-3 dniach. Miód stanie się rzadszy i wymiesza się z sokiem z rabarbaru oraz bardzo spokojnie fermentuje nie wydzielając zapachów. Oczywiście może poleżeć kilka dni dłużej, ale jego smak nie ulegnie dużej zmianie.

Wrażenia smakowe



Rabarbar po fermentacji nieco mięknie i nie jest już tak kwaśny, jak surowy. Powstaje coś w rodzaju słodkiej, smacznej konfitury, która jest lekko kwaskowata. Wiele zależy od miodu, ale to jedna z fajniejszych słodkości, więc musisz ją zrobić i skosztować!

Sok z fermentowanego rabarbaru wymieszany z miodem też jest orzeźwiający i bardzo słodki. Można użyć go zamiast cukru do posłodzenia herbaty lub do polania dowolnego dania przyrządzanego na słodko.

Dobre rady



Nie jest zbyt dużo rabarbaru! Zawiera kwas szczawiowy, który z jonami wapnia tworzy szczawian wapnia i może osadzać się na nerkach w postaci kamieni. Nie jest to więc warzywo polecane osobom chorym na kamice nerkowe lub osteoporozę.

W rabarbarze występuje rapontygenina - antynowotworowy polifenol, który zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych. Innym cennym związkiem jest resweratrol, który ma właściwości przeciwzapalne, antyangiogenne oraz przeciwnowotworowe i chroni organizm m.in. przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone pomidory z cebulką
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl