Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Szczaw kiszony w soli

Szczaw kiszony w soli

Przepis na kiszony szczaw, który przyrządza się tak samo, jak kapustę kiszoną. I jest tak samo smaczny! Liście szczawiu po zasypaniu solą wydzielają wystarczająco dużo soku, aby przykryć kiszonkę.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Składniki kiszonki



- szczaw
- sól
- przyprawy
- starter

Sposób przygotowania



Kiszony szczaw robi się niemal identycznie, jak klasyczną kiszoną kapustę.

Liście szczawiu umyj i pozwól im ocieknąć z wody. Następnie posiekaj je drobno. Zwykle biorę wiele liści, zbijam w zwartą kulkę i tnę ją na cienkie paski. W ten sposób kroję wiele liści w tym samym czasie. To nie musi być piękne i równe krojenie, chodzi o to aby szczaw rozdrobnić.

Pokrojone liście szczawiu wrzucam do miseczki i posypuję solą. Jeżeli liści jest wiele, to wrzucam kolejną warstwę i znowu posypuję solą. Soli powinno być znacznie więcej niż sypiesz np. na kromkę chleba z pomidorem, ale też nie powinno być aż biało od soli. Sól ma za zadanie wyciągnąć soki z liści. Pouciskaj dobrze liście szczawiu z solą, poprzewracaj i pomieszaj.

Odłóż posolone liście na 30-60 minut. W tym czasie szczaw zmięknie i puści sok.

Po godzinie przenieś liście szczawiu do słoika i dodatkowo je ubij. Powinny puścić na tyle dużo soku, aby przykrył całość. W razie gdyby soku było zbyt mało możesz dodać ciut wody.

Dodaj czosnek i inne przyprawy (np. koper, chrzan, listek laurowy). Nie dodawaj zbyt drobnych przypraw (np. ziarnka pieprzu) bo będzie je ciężko wyciągać z pozbijanych liści. Możesz też użyć przypraw w proszku.

Ewentualnie dodaj starter (np. łyżeczka wody z kiszonych ogórków lub z kiszonej kapusty).

Czas oczekiwania



Kiszony szczaw gotowy jest po 3-4 dniach. Liście są delikatne, więc kiszą się bardzo szybko.

Wrażenia smakowe



Zawsze lubiłem szczaw i jego kwaskowatość. Jako dziecko biegałem po łące, szukałem go i od razu zjadałem. Super sprawa!

Pewnie ciekawi Cię, co się stanie, gdy kwaskowaty szczaw zostanie ukiszony, czyli wzbogacony o kolejną kwaskowatość? Tak, będzie więcej fajnej kwaskowatości!

Jednak jest to bardzo przyjemna kwaskowatość. Jeżeli nie przesadzisz z solą, można się tym smakołykiem zajadać bez opamiętania.

Kiszony szczaw jest rewelacyjny i znacznie smaczniejszy niż surowy. Przypomina mocno kwaśną kapustę kiszoną. Wody z kiszonego szczawiu nie ma zbyt wiele, więc raczej się nią nie nacieszysz.

Dobre rady



Nazrywaj lub kup bardzo dużo liści szczawiu. Po skrojeniu i zasoleniu skurczą się niesamowicie, więc może Ci ich zabraknąć nawet na mały słoiczek!

Nie jest zbyt dużo szczawiu! Zawiera kwas szczawiowy, który z jonami wapnia tworzy szczawian wapnia i może osadzać się na nerkach w postaci kamieni. Nie jest to więc warzywo polecane osobom chorym na kamice nerkowe lub osteoporozę.

Ocena: 5



Kiszonki testuję i oceniam w skali od 1 (najgorsza kiszonka) do 5 (najlepsza kiszonka). To bardzo ogólna, subiektywna ocena. Pod uwagę biorę m.in. smak, zapach, walory zdrowotne oraz trudność wykonania. Moje ulubione to oczywiście 5-tki, ale 4-ki też bardzo polecam!
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszone cytryny w miodzie

Przepis na kiszoną botwinkę
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl