Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu
Spis Treści > Piana na powierzchni kiszonki

Piana na powierzchni kiszonki

Piana, często w dużej ilości, pojawia się w pierwszych dniach kiszenia, podczas tzw. fermentacji burzliwej. Pierwsze bąbelki na powierzchni zalewy mogą pojawić się bardzo szybko, nawet parę godzin po nastawieniu kiszonki.

Polub i udostępnij artykuł znajomym, niech też skorzystają!
 

Czy piana na powierzchni oznacza, że kiszonka się psuje?



Nie! Wydzielanie gazu, który tworzy pianę to zupełnie naturalny proces! Podczas pierwszych dni fermentacji dosyć obwicie wydzielają się różne gazy (głównie dwutlenek węgla) i dlatego sporo piany widać na powierzchni zalewy, ale bąbelki gazu znajdują się też między warzywami w zalewie, zwłaszcza gdy nie mogą znaleźć sobie ujścia ku górze.

Piana sama opada po kilku dniach, gdy pierwszy, burzliwy etap fermentacji dobiega końca.

Co robić z pianą?



Możesz pianę zostawić i się nią nie przejmować, jeżeli codziennie mieszasz kiszonkę lub odwracasz na chwilę słoik do góry nogami. Wtedy jest ona obmywana przez zalewą i nie osadzi się na niej pleśń.

Jeżeli nie mieszasz zawartości słoika lub nie masz możliwości przewracania kiszonki (np. w dużym naczyniu) lepiej pianę zebrać czystą łyżką i wyrzucić.

Jeżeli piany jest bardzo dużo też lepiej jest ją zebrać i wyrzucić.

Piana, sama w sobie nie jest zagrożeniem dla kiszonki, ale łatwo wysycha i tworzy sporą powierzchnię nad zalewą, na której mogą osadzać się pleśnie. Jeżeli piana zostanie zalana zalewą, pleśnie się nie rozwiną, ale jeżeli przez kilka dni leży nieruszana, ryzyko pojawienia się pleśni wzrasta.

Nietypowa piana



Nie martw się, że czasem piany wydziela się więcej, a czasem mniej. Na proces fermentacji ma wpływ wiele czynników, m.in. temperatura (więcej gazu powstanie w ciepłe dni gdy fermentacja przebiega szybciej), ciśnienie atmosferyczne (po burzowej nocy piany może być więcej!), jakość warzyw, rodzaj zalewy i jej napięcie powierzchniowe.

Zdarzają się fermentacje, gdzie piany jest bardzo mało i prawie jej nie widać, a czasem wypełnia całą wolną przestrzeń pod nakrętką.

Piana nie jest szkodliwa i łatwo odróżnisz ją od pleśni.
 
 

Spis Treści Zdrowych Kiszonek - Bloga Kulinarnego o Kiszeniu i Fermentowaniu

Zaglądaj co kilka dni po nowe teksty! Artykuły z ostatnich 2 tygodni oznaczam jako "[nowość]".
 

Przepisy na kiszonki i fermentacje:

- Banan kiszony w solance
- Botwinka kiszona w solance - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego
- Bób gotowany kiszony w solance
- Bób kiszony w solance (z łupinami)
- Buraki kiszone w solance na zakwas buraczany
- Cytryny kiszone w miodzie
- Czosnek kiszony w solance
- Fasola szparagowa kiszona w solance (fasolka szparagowa gotowana) [nowość]
- Jajka kiszone z rzodkiewką w soku z kiszonej marchewki
- Kalafior kiszony w solance
- Kalarepa kiszona w solance
- Kapusta kiszona w solance [nowość]
- Kapusta kiszona w soli
- Kiełki brokuła kiszone w solance
- Kiełki pora kiszone w solance
- Kiełki rzodkiewki kiszone w solance
- Marchew i buraki kiszone w solance
- Ogórki kiszone w solance i ogórki małosolne
- Pieczarki kiszone w solance
- Pomidor z zieloną cebulą dymką kiszony w jogurcie
- Pomidory kiszone w solance [nowość]
- Rabarbar kiszony w miodzie
- Rzodkiewki kiszone w solance
- Szczaw kiszony w soli
- Szparagi zielone kiszone w solance
- Truskawki kiszone w jogurcie
 

Przygotowanie kiszonki - pytania i odpowiedzi:

- Jak długo trwa kiszenie warzyw lub owoców?
- Jaka solanka jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka sól jest najlepsza do kiszenia?
- Jaka woda jest najlepsza do kiszenia?
- Jaki miód jest najlepszy do kiszenia lub fermentowania
- Jaki starter jest najlepszy do kiszenia?
- Jakie przyprawy są najlepsze do kiszonych warzyw?
- Jakie słoiki są najlepsze do kiszenia?
- Jakie sposoby kiszenia są najlepsze
 

Problemy w trakcie kiszenia:

- Piana na powierzchni kiszonki
- Pleśń na powierzchni kiszonych produktów
- Śluz, glut lub ciągnący się rzadki kisiel w kiszonych produktach
 
 
Nazywam się Dariusz Majgier, a to mój blog kulinarny o kiszeniu i fermentowaniu
Dariusz Majgier Mieszkam w Warszawie. Jestem profesjonalnym fotografem, programistą i fanem kiszonek od zawsze. Mam stwardnienie rozsiane, więc prowadzę zdrowy tryb życia i interesuję się prawidłowym odżywianiem. Dzięki odpowiedniej diecie i bieganiu mam też idealne wyniki badań i doskonałą kondycję:-)

Zamów Zdjęcia WnętrzZamów Wirtualny SpacerZamów Portret Biznesowy/CVZamów Zdjęcia z Imprez

 
 
Najlepsze Przepisy na Kiszonki

Przepis na kiszone ogórki

Przepis na kiszoną botwinkę

Przepis na kiszone pomidory z cebulką

Przepis na kiszone kiełki rzodkiewki

Przepis na kiszone kalafiory

Przepis na kiszony szczaw

Przepis na kiszone cytryny w miodzie
 
 
Polub Zdrowe-Kiszonki.pl na FB
 
 
Zdrowe-Kiszonki.pl - Blog Kulinarny o Kiszeniu i Fermentowaniu  •  Moje Najlepsze Przepisy Kulinarne  •  RSS  •  Kontakt: majgier@reporter.pl